Vroeg of laat krijgen de meeste huisdierbezitters er mee te maken: uw konijn of knaagdier wordt ouder. Soms gaat dit in goede gezondheid en soms komt ouderdom met gebreken. Wij zijn van mening dat het onze taak is om samen met u de kwaliteit van leven zo hoog mogelijk te houden. Voor sommige ouderdomsproblemen zijn oplossingen of in ieder geval manieren om uw huisdier zoveel mogelijk te ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan problemen als artrose klachten, gebitsproblemen, staar of overgewicht.

Het is dan ook belangrijk om bij een oudere patiënt regelmatig een gezondheidscheck uit te voeren. Uw dier wordt volledig nagekeken, gewogen en er worden diverse vragen gesteld om een beeld te krijgen over hoe het gaat. Op deze manier kunnen we problemen vaak in een vroeg stadium vaststellen. Hoe eerder je er namelijk bij bent, hoe beter wij uw huisdier kunnen helpen.

In sommige gevallen is het de vraag of behandelen nog wel wenselijk is. Het feit dát een behandeling mogelijk is, betekent niet altijd dat we ook moeten behandelen. Wanneer de prognose niet goed is of een onderzoek of behandeling zeer intensief, zullen wij de beslissing om verder onderzoek te doen of behandelen altijd in overleg met u nemen. Wij proberen altijd zo eerlijk en duidelijk mogelijk te zijn over de risico’s, kansen, kosten en of wij denken dat we het moeten proberen of niet, maar dit is soms lastig in te schatten.

Inslapen

Zeker bij oudere dieren hoopt iedere eigenaar dat de laatste dagen, weken of maanden geen lijdensweg zijn. De meeste eigenaren zouden het liefst zien dat hun huisdier op hoge leeftijd op een bepaald moment gewoon niet meer wakker wordt. Helaas gebeurd dit niet vaak. Hierdoor staat u als eigenaar voor de beslissing of het niet beter is uw huisdier in te laten slapen. Dit is een ontzettend moeilijke beslissing die je niet zomaar neemt. Wij zien veel eigenaren hiermee worstelen; is het niet te vroeg? Is er toch niet nog iets dat we voor hem of haar kunnen doen? Is mijn dier wel ziek genoeg om in te laten slapen?

Wanneer u denkt dat dat moment er aan zit te komen en uw konijn of knaagdier is niet bij ons onder behandeling, is het verstandig om een afspraak te maken met één van onze dierenartsen. De dierenarts kijkt uw huisdier helemaal na en nog belangrijker: bespreekt met u hoe het met uw dier gaat. Wanneer de dierenarts en u als eigenaar tot de conclusie komen dat het beter is uw dier in te laten slapen, geeft dat vaak de rust en bevestiging dat het de juiste beslissing is.

Inslapen thuis of op de praktijk

Als u de beslissing om uw konijn of knaagdier in te laten slapen heeft genomen, kunnen we daar een afspraak voor maken. Soms wilt u nog een paar dagen afscheid nemen en in sommige gevallen is het beter om de afspraak zo snel mogelijk in te plannen. Euthanasie kan op de praktijk, maar we kunnen ook bij u thuis komen, zodat uw dier in zijn of haar eigen vertrouwde omgeving inslaapt. Onze dierenartsen of assistentes kunnen alle mogelijkheden met u doornemen.
Wij kunnen ook voor u regelen dat uw huisdier wordt opgehaald en naar een crematorium wordt gebracht. Wij werken samen met Dierencrematorium Hoekse Hof in Numansdorp. U kunt uw dier ook laten begraven op een dierenbegraafplaats of sommige mensen kiezen ervoor om hun dier zelf te begraven.