Inleiding

Kittens zijn veel en graag geziene gasten op ons spreekuur. Een nieuw kitten in huis is natuurlijk erg leuk. Wat veel mensen niet weten is dat er naast de gewone verzorging nog wel wat meer bij komt kijken. Wanneer u een raskat koopt zult u veel informatie al van de fokker krijgen, maar bij een “huiskatje” die u via via krijgt of die van een boerderij komt, is dat vaak niet het geval. Wij staan voor u klaar om alles te bespreken wat u moet weten en uw kitten de beste start te geven!


Vaccinatie en gezondheidscheck

Meestal zien we deze speelse karaktertjes voor het eerst op een leeftijd van 9 of 12 weken. Kittens moeten namelijk met 9 en 12 weken tegen katten- en niesziekte worden gevaccineerd. Ook als het kitten al ouder is, maar nog niet gevaccineerd, moeten deze vaccinaties alsnog met drie weken tussentijd worden gegeven.
Wat prettig is, is dat uw kitten tijdens het eerste consult helemaal wordt nagekeken (gezondheidscheck). Uw kitten krijgt niet alleen de vaccinatie, maar kijken we hem of haar helemaal na, behandelen hem/haar tegen wormen en vlooien en bespreken we alles wat u verder nog moet weten.

U krijg desgewenst advies omtrent de benodigde verzorging van uw kitten (inclusief wormen- en vlooienbestrijding en de voeding).

In sommige gevallen is het ook nog niet helemaal duidelijk of het een katertje of poes is, dat kunnen we dan meteen vaststellen. Ook kunnen we dit eerste consult eventueel meteen een chip plaatsen.

Is uw kitten na aanschaf nog niet binnen enkele dagen oud genoeg voor één van deze vaccinaties? Doe uzelf en uw nieuwe kleintje dan een plezier. Wij kijken hem/haar met liefde na en controleren of hij/zijn helemaal gezond is.

Waar tegen vaccineren wij?

Elk kitten hoort gevaccineerd te worden tegen twee ernstige virale ziekten, namelijk: niesziekte en kattenziekte.

Eén enkele keer vaccineren is hiervoor niet voldoende. Elk kitten heeft twee keer een vaccinaties nodig. Eén op 9 weken en één op 12 weken leeftijd.

Er wordt gekeken of hij/zij helemaal gezond is en zich goed ontwikkelt. De uitslagen van deze onderzoeken bewaren wij in ons computersysteem, zodat wij altijd inzicht hebben in hoe het met uw kitten tijdens zijn/haar leven gaat.

Een jaar na de laatste kitten-vaccinatie krijgt u vanzelf een oproep voor de volgende jaarlijkse gezondheidscheck en vaccinatie.

Als u uw kitten mee wilt nemen naar het buitenland is er nog een extra vaccinatie noodzakelijk. Zodra u met uw kitten de grens passeert is het namelijk verplicht dat hij/zij ingeënt is tegen hondsdolheid (rabiës)

Vaccinatieschema:

9 weken : Niesziekte en Kattenziekte.

12 weken: Niesziekte en Kattenziekte.

12 weken: Rabiës (hondsdolheid) als uw kitten naar het buitenland gaat.

Natuurlijk bent u bij ons ook op het goede adres voor advies omtrent de beste voeding, vlooien- en wormenmiddelen en verzorging.

Meteen on-line een afspraak maken!

Ontworming

Vrijwel elk kitten is bij de geboorte besmet met spoelwormen, ook al is de moederpoes goed ontwormd. Een kitten zal via de moedermelk besmet raken met de eieren van de spoelworm.

We adviseren om uw kitten 3 keer te ontwormen met 2 weken tussentijd. U kunt daar op 4 weken leeftijd mee beginnen gevolgd door een ontworming op 6 en 8 weken leeftijd.

In de periode daarna is het verstandig iedere maand te ontwormen tot een leeftijd van 6 maanden.

Meestal krijgt u uw kitten pas op latere leeftijd en kunt u de ontworming doorzetten zoals deze al is gestart door de fokker.

Vanaf 6 maanden leeftijd adviseren we om katten 4 keer per jaar te ontwormen.

De spoelworm is ook besmettelijk voor de mens en met name kinderen kunnen er gevoelig voor zijn. Laat uw kinderen altijd goed de handen wassen nadat ze met de kat hebben gespeeld. Goed ontwormen is dus niet alleen van belang voor uw kat, maar ook voor u en uw familieleden.

Niet alleen de spoelworm wordt door de ontworming aangepakt, maar ook de lintwormen en haakwormen. Ontworming is verkrijgbaar in pasta, tabletten en druppels in de nek.

Vlooien

Vlooien kunnen voor uw kitten erg vervelend zijn. Uw kitten kan vrij gemakkelijk worden besmet met vlooien. Vlooien springen van een andere kat, hond, konijn of uit de omgeving (bijvoorbeeld van uw schoenen) op uw kitten en beginnen daar een levenscyclus. De vlo voedt zich met bloed van u kitten en moet uw kitten daarvoor “bijten”. Deze beet veroorzaakt jeuk, de meest geziene klacht bij vlooieninfecties. Niet alleen uw kitten, maar ook u zelf kan door vlooien gebeten worden.

Het hele jaar door kunnen vlooien een plaag worden, zeker als de vlooien binnenshuis komen. Daarom adviseren we om uw kitten goed te controleren op vlooien en preventief elke 4 weken met anti-vlooienmiddelen te behandelen. Met een vlooienkam kunt u controleren of er vlooienpoepjes (zwarte puntjes, die rood worden als u ze nat maakt) of vlooien zijn.

Vergeet niet dat als 1 dier vlooien heeft, dat dan alle dieren in de omgeving behandeld moeten worden!! Wij hebben druppels in de nek of tabletten die zowel tegen vlooien als teken werken. Voor advies kunt u altijd contact met ons opnemen.

Chippen

Chippen houdt in dat er een identificatiechip (transponder) onder de huid van uw kitten wordt aangebracht. De transponder is ter grootte van een rijstkorrel en wordt door middel van een injectie onder de huid aangebracht. Dit gebeurt eenmalig. Daarna wordt de code, die van de chip af te lezen is, op uw naam geregistreerd. Als uw kitten onverhoopt een keertje wegloopt, dan kan uw naam en telefoonnummer makkelijk opgespoord worden.

We kunnen op ieder moment en op elke leeftijd de chip aanbrengen, we adviseren om de chip tijdens de sterilisatie of castratie te geven. Dan voelen ze niets van het aanbrengen.

Voeding

De eerste maanden is de beste voeding een dieet specifiek voor kittens. Er moeten voldoende voedingsstoffen in zitten, maar ook zeker voldoende energie. De meeste kittenvoeders, die in de supermarkt en dierenwinkel verkrijgbaar zijn, voldoen aan deze eisen. Deze voeding kan tot ongeveer 6-8 maanden leeftijd gegeven worden, daarna kunt u overschakelen op volwassen voeding.

Uw kitten moet meerdere keren per dag kleine beetjes eten krijgen, vergeet niet dat de maag van een kitten ook veel kleiner is dan die van een volwassen kat! Droogvoer, ofwel brokjes, zijn het beste om te geven. Door het kauwen op de brokjes kan uw kitten al beginnen met een goede gebitsverzorging.
Kattenmelk mag u erbij geven, maar het is zeker niet noodzakelijk. Als u er teveel van geeft, dan kunnen ze er zelfs diarree van krijgen. Maar als uw kitten het erg lekker vindt, dan kunt u kleine hoeveelheden geven.

Verzekering

Het is mogelijk uw kitten te verzekeren tegen ziekte en ongevallen. Het is verplicht dat uw kitten identificeerbaar is voor de verzekering, ofwel hij moet een chip hebben.

Sterkliniek dierenartsen

Sterkliniek Dierenartsen is een samenwerkingsverband van verschillende gezelschapsdierenklinieken verspreid over heel Nederland. De deelnemende praktijken hebben gemeen dat ze de belangen van de diereigenaren en hun dieren voorop stellen. Daartoe streven ze naar een hoge kwaliteit in hun (diergeneeskundige) dienstverlening. Om de kwaliteit daadwerkelijk te borgen wordt deze ook gecontroleerd .

Lees meer

sterlogo_banner

about_small_1

Gecontroleerde hoge kwaliteit

De kwaliteit van een Sterkliniek wordt door een onafhankelijke en betrouwbare partij, met veel kennis van zaken en van buiten de beroepsgroep van Dierenartsen, streng gecontroleerd. Hierbij kunt u denken aan controle op de nascholing van dierenartsen en para-veterinairen, controle van bedrijfsprotocollen, controle op ijking en onderhoud van apparatuur, enzovoort.

Lees meer

cursus

Nascholing voor alle werknemers

Eén van de belangrijkste pijlers voor kwalitatieve goede diergeneeskunde wordt gevormd door een goed kennisniveau. Om het kennisniveau hoog te houden stelt Sterkliniek dierenartsen (i.t.t. de beroepsgroep) strenge regels t.a.v. nascholing. Nascholing is verplicht voor dierenartsen en para-veterinairen. Sterkliniek organiseert zelf ook nog aanvullende nascholing. Zo kan de organisatie heel snel reageren op veranderingen in het vak en nieuwe wetenschappelijke inzichten.

Lees meer

photodune-4830846-boy-with-long-blond-hair-playing-doctor-xs

Twee weten meer dan één

Binnen Sterklinieken vindt veel inter-collegiaal overleg plaats. Hierbij wordt kennis en kunde met elkaar uitgewisseld. Ook wordt elke kliniek jaarlijks onderworpen aan een visitatie bezoek. Hierbij kijken collega’s van een andere praktijk naar het diergeneeskundig handelen binnen de bezochte praktijk. Alles is er op gericht het niveau van kennis en kunde onderling te stimuleren en op een zo hoog mogelijk niveau te houden.

Lees meer