Inleiding

De traditionele sterilisatie is al jaren een succesvolle operatie die ook veilig is, maar naarmate de tijd vordert worden er nieuwe technieken ontwikkeld die zo hun voordelen hebben. Laparoscopie, ook wel kijkoperatie genoemd, is een operatietechniek waarbij met behulp van een hele kleine camera geopereerd wordt in de buik. Er is geen grote snede meer nodig, maar slechts 2 of 3 kleine gaatjes om de operatie uit te voeren. Laparoscopie is in dit en andere opzichten, een erg mooie verfijning ten opzichte van de traditionele manier van opereren

Laparoscopie is niet alleen voor sterilisaties, maar ook andere doeleinden bruikbaar. Zo is het bruikbaar voor het verwijderen van niet ingedaalde testikels bij reuen en diverse orgaaninspecties (oor, neus, darmen, blaas).

Wat zijn de voordelen van een laparoscopische operatie/sterilisatie?

 • In de praktijk is gebleken dat er meerdere voordelen zijn van een laparoscopische operatie.De laparoscopische operatie blijkt minder pijn te veroorzaken dan de ‘normale’ operatie. Via laparoscopie heeft aangetoond dat de honden bij laparoscopie zo’n 65% minder pijn blijken te hebben.
 • De duur van de operatie is een stuk korter.
 • Kleinere wondjes.
 • Door de kleinere wondjes herstellen de dieren sneller.
 • Door de kleinere wondjes is er een geringere kans op complicaties.
 • Na een laparoscopische operatie is er minder kans op een infectie van de buik of de wond.
 • Bij een laparoscopische operatie heeft de chirurg een veel beter overzicht. De camera in de buik geeft alle handelingen vergroot weer op een beeldscherm. Hierdoor is alles goed te zien en is de kans op fouten minder groot.
 • De honden hebben dankzij de kleine wondjes veel minder last van irritatie en , hierdoor eigenlijk nooit een kap nodig.

3laparoscopie1

Opleiding en techniek

Op de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht gebruiken ze deze methode van opereren al enkele jaren met goed resultaat.Het instrumentarium en het gebruik van de apparatuur vergen een behoorlijke investering en opleiding.Mede hier kun je in Nederland nog lang niet overal terecht voor een laparoscopische operatie. Alleen dierenartsenpraktijken, zoals de onze, die hierin zijn gespecialiseerd en zich hebben laten scholen zijn in staat deze techniek aan te bieden.

“laparascopie geeft een prachtige inkijk in de buik van je patiënt zonder dat je een grote buikwond hoeft te maken.”

— Maron van den Berg

Wat zijn de nadelen van een laparoscopische operatie/sterilisatie?

Ten opzichte van de traditionele operatie zijn er voor de hond niet meer nadelen bij een laparoscopische operatie. De nadelen bij een laparoscopische operatie die er wel zijn, zijn:

 1. Bij een afwijkende baarmoeder of vergrote eierstokken moet soms alsnog worden besloten om op de traditionele manier te opereren.
 2. Helaas kan er heel zelden weleens een storing plaatsvinden tijdens de ingreep. De dierenartsen moeten alsnog terugvallen op de traditionele operatie.
 3. Deze vorm van opereren kan niet bij alle dierenartspraktijken worden uitgevoerd.
 4. De apparatuur is erg duur en de dierenartsen die de operatie uitvoeren moeten natuurlijk goed geschoold zijn. Je kunt dus niet bij alle dierenartsenpraktijken terecht voor een laparoscopie.
 5. De prijs is in alle dierenartspraktijken hoger dan de traditionele operatie vanwege de specifieke apparatuur en opleiding die er voor nodig is.
 6. Bij erg kleine hondenrassen is de operatie soms niet uitvoerbaar via laprascopie.

Bronchoscopie

Met de starre scoop is het mogelijk in de luchtwegen van dieren te kijken. Dit wordt tracheo- of bronchoscopie genoemd.

Keel en luchtwegen

Het is mogelijk om met de starre scoop de keel, de luchtpijp en luchtwegen te bekijken. We komen hier soms ontstekingen, vreemde voorwerpen of tumoren tegen

Rhinoscopie

De starre scoop kan ook goed gebruikt worden om zicht te krijgen in de neus. Dit wordt rhinoscopie genoemd

Kijkje in de neus

Bij rhinoscopie vinden we soms ontstekingen, vreemde voorwerpen, schimmelinfecties en helaas soms ook tumoren

Cystoscopie

Met de starre scoop is het mogelijk om bij vrouwelijke dieren in de blaas te kijken, dit wordt cystoscopie genoemd.

In de blaas

In de blaas wordt bij cystoscopie soms een ontstekingen, blaassteentje of tumoren aangetroffen. Het nemen van een goed biopt is op deze manier ook goed mogelijk

Arthroscopie

Met de starre scoop is het mogelijk om bij dieren in de meeste gewrichten te kijken, dit wordt arthroscopie genoemd.

Kijkoperatie

Kijkoperaties in gewrichten wordt door ons nog niet gedaan. Mocht dit wel noodzakelijk zijn dan sturen we u door naar een orthopedisch specialist

Conclusie

Afgezien van de geringere hoeveelheid pijn weten we eigenlijk van de meeste lichamelijke voordelen nog niet precies waarom het lichaam zo anders blijkt te reageren op een laparoscopische operatie. We weten dat mensen die een buikoperatie hebben ondergaan ook met een laparoscopische operatie aangeven dat ze pijn hebben na de operatie. Maar de pijn lijkt sneller weg te zijn en minder belastend te zijn.In combinatie met het verminderd risico op buikvliesinfecties en wondinfecties leidt dit er toe dat deze methode van opereren voor uw hond grote voordelen zal hebben.