Inleiding

Puppies zijn veel en graag geziene gasten op ons spreekuur. Meestal zien we deze speelse rakkers voor het eerst op een leeftijd van 8 weken. Dit is namelijk de leeftijd waarop zij voor de tweede keer gevaccineerd dienen te worden. De eerste vaccinatie wordt altijd op 6 weken leeftijd bij de fokker gegeven.
Meestal worden de pups op 7 weken leeftijd opgehaald waarna ze op 8 weken leeftijd voor het eerst bij ons op het spreekuur komen.
Niet alleen wordt uw pup dan helemaal nagekeken en kijken we of uw nieuwe aanwinst helemaal gezond is, maar krijgt hij/zij ook zijn tweede enting.
Daarnaast geven wij u, desgewenst, dan meteen advies omtrent de benodigde verzorging van uw pup (inclusief wormen- en vlooienbestrijding en de voeding).

Vaccinatie en gezondheidscheck

Een van de eerste momenten dat u met uw pup bij ons komt is het moment waarop uw pup ingeënt dient te worden. Elke pup hoort namelijk gevaccineerd te worden tegen een aantal ernstige ziekten, namelijk: Parvo, ziekte van weil, hondeziekte hepatitis en kennelhoest.
Eén enkele injectie is hiervoor niet voldoende. Elke pup heeft in zijn eerste maanden namelijk 3 keer een vaccinaties nodig. Eén op 6, één op 9 weken en één op 12 weken leeftijd.

Wat prettig is, is dat uw pup op deze momenten ook helemaal wordt nagekeken (gezondheidscheck). Er wordt gekeken of hij/zij helemaal gezond is en zich goed ontwikkelt. De uitslagen van deze onderzoeken bewaren wij in ons computersysteem, zodat wij altijd inzicht hebben in hoe het met uw pup tijdens zijn/haar leven gaat.

Een jaar na de laatste puppy-vaccinatie krijgt u vanzelf een oproep voor de volgende jaarlijkse gezondheidscheck en vaccinatie.

Als u uw pup mee wilt nemen naar het buitenland is er nog een extra vaccinatie noodzakelijk. Zodra u met uw hond de grens passeert is het namelijk verplicht dat uw hond ingeënt is tegen hondsdolheid (rabiës).

Vaccinatieschema:

  • 6 weken : Parvo, hondeziekte.
  • 9 weken: Parvo, ziekte van weil, hondeziekte.
  • 12 weken: Parvo, ziekte van weil, hondeziekte hepatitis en kennelhoest.
  • Rabiës (honsdolheid) als uw pup naar het buitenland gaat.

Natuurlijk bent u bij ons ook op het goede adres voor advies omtrent de beste voeding, vlooien- en wormenmiddelen en verzorging.

puppies4

Meteen een afspraak maken on-line!

Ontworming

Vrijwel elke pup is bij de geboorte besmet met spoelwormen, ook al is de moederhond goed ontwormd. Een pup zal via de moedermelk besmet raken met de eieren van de spoelworm.
Het is daarom verstandig uw pup 4 keer te ontwormen met 2 weken tussentijd: op 2, 4, 6 en 8 weken en vervolgens maandelijks tot hij 6 maanden oud is.
Vanaf 6 maanden leeftijd adviseren we om honden 4 keer per jaar te ontwormen.
Niet alleen de spoelworm wordt door de ontworming aangepakt, maar ook de lintwormen en haakwormen. Ontworming is verkrijgbaar in pasta, tabletten en druppels in de nek.
Goed ontwormen is niet alleen van belang voor uw hond maar ook voor u zelf en uw familieleden. De spoelworm is namelijk ook besmettelijk voor de mens en met name kinderen zijn er erg gevoelig voor. Laat uw kinderen altijd goed de handen wassen nadat ze met de hond hebben gespeeld.

Vlooien

Vlooien kunnen voor uw pup erg vervelend zijn. Uw pup kan vrij gemakkelijk worden besmet met vlooien. Vlooien springen van een andere hond, kat, konijn of uit de omgeving (bijvoorbeeld van uw schoenen) op uw pup en beginnen daar een levenscyclus. De vlo voedt zich met bloed van u pup en moet uw pup daarvoor “bijten”. Deze beet veroorzaakt jeuk, de meest geziene klacht bij vlooieninfecties. Niet alleen uw pup, maar ook u zelf kan door vlooien gebeten worden.

Het hele jaar door kunnen vlooien een plaag worden, zeker als de vlooien binnenshuis komen. Daarom adviseren we om uw pup goed te controleren op vlooien en preventief te behandelen. Met een vlooienkam kunt u controleren of er vlooienpoepjes (zwarte puntjes, die rood worden als u ze nat maakt) of vlooien zijn.

Vergeet niet dat als 1 dier vlooien heeft, dat dan alle dieren in de omgeving behandeld moeten worden!! Wij hebben druppels in de nek of tabletten die zowel tegen vlooien als teken werken. Voor advies kunt u altijd contact met ons opnemen.

puppies5

Chippen

Chippen houdt in dat er een identificatiechip (transponder) onder de huid van uw hond wordt aangebracht. De transponder is ter grootte van een rijstkorrel en wordt door middel van een injectie onder de huid aangebracht, dit gebeurt eenmalig. Daarna wordt de code, die van de chip af te lezen is, op uw naam geregistreerd.

Voor honden geboren na 1 april 2013 is het verplicht dat zij binnen 7 weken leeftijd gechipt en binnen 8 weken leeftijd geregistreerd worden bij een aangewezen databank. Controleer of uw hond op uw naam geregistreerd staat. Verblijft uw hond langer dan 3 maanden bij een andere persoon dan moet de chip overgeschreven worden, ook als u de eigenaar blijft.

De databank is verplicht om bepaalde gegevens van de registratie naar het ministerie van Economische Zaken door te sturen. Deze gegevens worden niet gebruikt voor controle op hondenbelasting. Voor meer informatie zie de website chipjedier (externe link).

Voeding

De eerste dagen is het goed hetzelfde voer als dat van de fokker te geven. Wilt u van voer wisselen dan kunt u dat het beste geleidelijk doen. Een hond groeit sneller dan een mens. De groeiperiode is echter zeer belangrijk. De ontwikkeling is bepalend voor de rest van het leven van de hond. Er zijn een aantal factoren die invloed hebben op de ontwikkeling van het skelet en de spieren, zoals genetische aanleg en training. Maar ook voeding heeft er invloed op. Het is daarom ook van belang dat de voeding voldoet aan de specifieke behoeften van de hond in de groei.
De groei van pups van kleine, middelgrote, grote en zeer grote rassen is zeer verschillend. Zo is een Teckel in 8 tot 10 maanden volwassen, terwijl dit bij een Sint Bernard tot 24 maanden duurt. Bij de grote en zeer grote rassen komen door deze langere groeiperiode vaker groeistoornissen voor, dan bij de kleine en middelgrote rassen.

Een ongebalanceerde voeding kan met name voor grote en zeer grote rassen tijdens de groei vervelende gevolgen hebben. Het is uiterst belangrijk dat de groeisnelheid nooit te hoog ligt. Een te hoge groeisnelheid verhoogt het risico van bot- of gewrichtsproblemen. De energieopname per dag heeft invloed op de groeisnelheid van de pup. Daarom is het belangrijk om bij een pup van een groot ras de energieopname niet te groot te laten zijn. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voeding die op de verpakking van de hondenvoeding vermeld staat is een richtlijn; sommige honden hebben wat meer en andere wat minder nodig. Laat de pup in geen geval zoveel eten als hij wil: dit kan leiden tot een te snelle groei en overgewicht wat weer kan leiden tot ontwikkelingsproblemen van het skelet.

Er zijn veel verschillende voeders op de markt, waardoor het moeilijk kan zijn om de juiste voeding dan te kiezen. Heeft u vragen over een voeding of twijfelt u of de door u gekozen voeding wel de juiste is, kunt u altijd contact met onze praktijk opnemen

Verzekering

Het is mogelijk uw pup te verzekeren tegen ziekte en ongevallen. Het is verplicht dat uw pup identificeerbaar is voor de verzekering, ofwel hij moet een chip hebben.

Sterkliniek dierenartsen

Sterkliniek Dierenartsen is een samenwerkingsverband van verschillende gezelschapsdierenklinieken verspreid over heel Nederland. De deelnemende praktijken hebben gemeen dat ze de belangen van de diereigenaren en hun dieren voorop stellen. Daartoe streven ze naar een hoge kwaliteit in hun (diergeneeskundige) dienstverlening. Om de kwaliteit daadwerkelijk te borgen wordt deze ook gecontroleerd .

Lees meer

about_small_1

Gecontroleerde hoge kwaliteit

De kwaliteit van een Sterkliniek wordt door een onafhankelijke en betrouwbare partij, met veel kennis van zaken en van buiten de beroepsgroep van Dierenartsen, streng gecontroleerd. Hierbij kunt u denken aan controle op de nascholing van dierenartsen en para-veterinairen, controle van bedrijfsprotocollen, controle op ijking en onderhoud van apparatuur, enzovoort.

Lees meer

cursus

Nascholing voor alle werknemers

Eén van de belangrijkste pijlers voor kwalitatieve goede diergeneeskunde wordt gevormd door een goed kennisniveau. Om het kennisniveau hoog te houden stelt Sterkliniek dierenartsen (i.t.t. de beroepsgroep) strenge regels t.a.v. nascholing. Nascholing is verplicht voor dierenartsen en para-veterinairen. Sterkliniek organiseert zelf ook nog aanvullende nascholing. Zo kan de organisatie heel snel reageren op veranderingen in het vak en nieuwe wetenschappelijke inzichten.

Lees meer

photodune-4830846-boy-with-long-blond-hair-playing-doctor-xs

Twee weten meer dan één

Binnen Sterklinieken vindt veel inter-collegiaal overleg plaats. Hierbij wordt kennis en kunde met elkaar uitgewisseld. Ook wordt elke kliniek jaarlijks onderworpen aan een visitatie bezoek. Hierbij kijken collega’s van een andere praktijk naar het diergeneeskundig handelen binnen de bezochte praktijk. Alles is er op gericht het niveau van kennis en kunde onderling te stimuleren en op een zo hoog mogelijk niveau te houden.

Lees meer