Röntgen onderzoek

In aan aantal gevallen is het noodzakelijk röntgenfoto’s te maken. Gelukkig beschikken wij over een modern röntgenapparaat waarmee wij alle onderdelen van het dierenlichaam op de foto kunnen zetten en kunnen bekijken of er wel of geen afwijkingen te vinden zijn.

In de meeste gevallen lukt het wel om van dieren foto’s te maken als ze wakker zijn. Soms is het echter verstandiger om dieren een sedatie te geven. Vooral bij dieren met veel pijn of bij dieren die erg bang zijn maken we de foto’s onder een roesje.

rontgen elleboog Röntgenfoto elleboog van een hond

“Door middel van een röntgenfoto zijn wij in staat een 2D plaatje te maken van het inwendige van onze partiënten. Dit helpt ons bij het doen van goede diagnostiek”

— Andre Gebben

Waar maken wij röntgenfoto’s van

S

oms wordt uit lichamelijk onderzoek niet meteen duidelijk wat een dier mankeert. In een aantal gevallen is het dan verstandig om dan een röntgenfoto te maken om op die manier meer inzicht te krijgen in wat een dier mankeert.

Wij kunnen röntgenfoto’s maken bij zowel honden, katten, maar ook bij konijnen, cavia’s, fretten, vogels, schildpadden, en reptielen.

De lichaamsdelen die we hierbij het meest op de foto zetten zijn de onderdelen van het skelet: de voorpoten, de achterpoten, de rug of de schedel.

Ook het hart en de longen laten zijn zeer geschikt voor röntgenonderzoek.

Ook van de buik maken we zeer regelmatig röntgenfoto’s, maar bij de buik gaat onze eerste voorkeur vaak uit naar het maken van een echo.

Buik (Abdomen)

Organen in de buik

Bij dieren met mogelijke problemen in de buik maken wij heel vaak een röntgenfoto van de buik. Dit verschaft ons een goed overzicht van de grootte en ligging van de verschillende organen in de buik. De röntgenfoto is een mooie aanvulling op een eventueel echografisch onderzoek van de buik.

Borstkas (Thorax)

Hart en longen

Voor het hart, maar zeker voor de longen geldt dat röntgendiagnostiek zeer veel informatie kan opleveren. Het geeft zowel informatie over de grootte en vorm van het hart, als informatie over de structuur van luchtwegen en longen. Bij veranderingen aan het hart kunnen we ook nog een echo-onderzoek doen om extra informatie te krijgen. Bij de longen lukt dit niet.

Skelet

Ledenmaten, heupen en rug

Röngenfoto’s zijn vooral bij aandoeningen aan het skelet zeer waardevol. Röntgenfoto’s vertellen ons wat er eventueel mis is aan gewrichten zoals bijvoorbeeld de heup, maar ook aan de botten zoals bijvoorbeeld het scheenbeen. Ook de rug (wervels) laten zicht goed op de foto zetten.

Bijzondere dieren

Konijn, Cavia, vogel en reptiel

Van heel veel andere diersoorten maken wij ook röntgenfoto’s. De reden hiervoor kunnen legio zijn. Enkele van deze redenen kunnen zijn: Konijnen met een maag-darmproblemen, cavia’s met gebitsproblemen, legnood bij reptielen, Aspergillose bij vogels