Dierenkliniek Schiedam-Noord beschikt over moderne faciliteiten voor diagnostiek en uiteenlopende behandelingen, inclusief operaties. Bovendien zijn wij een 'cat-friendly praktijk'. Lees hier meer over onze faciliteiten of neem contact op om uw vragen te stellen.
Opnamemogelijkheden
In veel gevallen kunnen zieke dieren thuis met medicatie worden behandeld of kunnen ze na een korte behandeling in de kliniek thuis verder herstellen. In sommige gevallen is het nodig om een huisdier een aantal dagen op te nemen in de kliniek om de juiste behandeling te kunnen bieden. Vaak zijn het dieren die infuustherapie nodig hebben, maar ook na bepaalde operaties of wanneer dieren een urinekatheter of neussonde nodig hebben, is een opname het meest verstandig.
Wij hebben een gescheiden honden- en kattenopname en onze paraveterinairen zijn opgeleid om deze opnamedieren, samen met de dierenarts, te verzorgen. De dierenarts kijkt de opname-dieren meerdere keren per dag na en houdt u telefonisch op de hoogte. Natuurlijk is het ook mogelijk om, in overleg, op ziekenbezoek te komen.
Dierenkliniek Schiedam-Noord heeft de faciliteiten die een zogenaamde medium-care-opname mogelijk maken. Wij zijn geen 24-uurskliniek, dus we nemen alleen dieren op voor wie het veilig is om ’s nachts alleen te zijn. Infusen lopen via infuuspompen, waardoor dit veilig is voor uw huisdier. Wanneer wij het niet verantwoord achten om een dier in onze opname te houden, zullen we met u bespreken wat de mogelijkheden zijn om naar een 24-uurskliniek te gaan. Lees hier meer over de opname van uw dier.
Laboratorium (bloed- en urineonderzoek)
Wanneer uw dier ziek is willen wij graag zo snel mogelijk tot een diagnose en behandelplan komen. Wij hebben ons eigen laboratorium in huis en winnen daardoor (soms kostbare) tijd omdat wij zelf bloed-, urine- en ontlastingsonderzoek kunnen doen. Hierdoor hebben we vaak binnen een paar uur de uitslag en daarmee in veel gevallen ook een diagnose. De meeste veel voorkomende onderzoeken kunnen we zelf doen. In sommige gevallen is het nodig de monsters alsnog naar een extern laboratorium te sturen voor verdere diagnostiek, maar vaak hebben we dan al voldoende informatie om een eerste behandeling in te stellen.
Indien nodig neemt de dierenarts tijdens het consult vaak al wat bloed af, zodat uw dier niet vaker dan nodig heen en weer hoeft te reizen. De uitslagen bespreken we daarna meestal telefonisch. Als urine- of ontlastingsonderzoek nodig is, kunt u dit in sommige gevallen zelf verzamelen en hoeft uw huisdier niet mee te komen.
Mocht u vragen hebben over laboratoriumonderzoek, dan kunt u altijd contact met ons opnemen.
Laboratoriumonderzoek dat wij in huis kunnen doen: Bloed:
-
Hematologie (rode en witte bloedbeeld)
Biochemie:
-
Glucose/Fructosamine
-
ALT/Af/Galzuren
-
Creatinine/ureum/SDMA
-
Totaal eiwit/albumine/globulinen
-
Natrium/Kalium/Chloor
-
Fosfaat
-
Calcium
-
Totaal T4
Sneltest (infectie)ziekten (Fiv/FeLV, specifiek pancreaslipase)
Urine:
-
Soortelijk Gewicht
-
Urine strip
-
Microscopie
-
Uricult - Bacteriële urinekweek
Ontlasting:
-
Microscopisch onderzoek ontlasting
-
Sneltest Giardia
-
Baermann-test (longworm)
Digitale röntgen
Wij hebben een gloednieuw digitaal röntgenapparaat in huis waarmee we goede röntgenfoto’s kunnen maken die we indien nodig direct met u kunnen bespreken. De foto’s worden direct op de computer weergegeven en kunnen we indien nodig ook doorsturen naar u zelf of een specialist voor bijvoorbeeld een second opinion. Meer informatie vindt u hier.
Dentale röntgen
Omdat wij veel tandheelkundige behandelingen doen, beschikken wij over een digitaal dentaal röntgenapparaat. Veel problemen van het gebit bevinden zich onder het tandvlees en zijn dus niet goed te zien. Door tijdens een gebitsbehandeling dentale röntgenfoto’s te maken, weten we zeker dat alle gebitselementen en het omliggende kaakbot van uw huisdier in goede gezondheid zijn. Problemen als resorptieletsels en parodontitis, maar bijvoorbeeld ook kaakbottumoren zijn met dentale röntgenfoto’s in een vroeg stadium op te merken. Meer informatie vindt u hier.
Echografie
Met ons nieuwe echoapparaat dat in 2018 ons oude apparaat heeft vervangen kunnen we hoge kwaliteit echo’s maken. Het gaat dan om zowel abdominale echografie (echografie van de buik) als echografie van het hart. Meer informatie vindt u hier.
Scopie
Steeds vaker maken wij bij verschillende problemen gebruik van een scopie. Dit houdt in dat wij met een kleine camera op zoek gaan naar een oorzaak voor de klachten. Vooralsnog beperken wij ons hierbij tot scopie van neus- en keelholte. Regelmatig halen wij vreemde voorwerpen uit een neus of kunnen wij andere problemen in beeld brengen.
Scopie is ook zeer geschikt om in de maag en darmen te kunnen kijken zonder dat we een dier hiervoor hoeven te opereren. Vooralsnog hebben wij deze mogelijkheid nog niet, maar wij zijn druk bezig de benodigde apparatuur en kennis hiervoor op te doen, zodat we uw dier hier binnenkort ook niet meer voor door hoeven te sturen.
Gasnarcose
Voordat uw dier onder narcose gaat doen wij een zogenaamd pre-anesthetisch onderzoek. Wij kijken uw huisdier na en schatten eventuele risico’s voor een narcose in. Afhankelijk hiervan beslissen we welke narcosemiddelen wij het beste kunnen gebruiken om uw dier in slaap te brengen.
Als uw dier slaapt, wordt het in principe altijd geïntubeerd. Dit houdt in dat er een klein buisje in de luchtpijp wordt gebracht waardoor uw huisdier extra zuurstof krijgt en we de narcose kunnen onderhouden met gasnarcose. Dit is een van de veiligste vormen van anesthesie, omdat we de narcose op ieder moment kunnen aanpassen en iets lichter of dieper kunnen maken. Zodra de operatie klaar is en uw huisdier wakker mag worden, wordt de gasnarcose uitgeschakeld en zal uw huisdier snel wakker worden.
Anesthesiebewaking
Tijdens operaties wordt de anesthesie van alle dieren continu gemonitord. In onze operatiekamer hebben we uitgebreide anesthesiebewaking in de vorm van ECG, capnografie, pulse-oxymetrie en continue temperatuurbewaking. Ook tijdens gebitsbehandelingen monitoren we de anesthesie door middel van capnografie en pulse-oxymetrie.
Via een monitor kunnen wij de hart- en longfunctie van uw huisdier continu in de gaten houden en we kunnen zien of de lichaamstemperatuur van uw huisdier tijdens de narcose niet te veel daalt. Daarnaast hebben we altijd een paraveterinair beschikbaar die assisteert tijdens operaties en die deze waarden in de gaten houdt.
Bloeddrukmeting
Zowel onze dierenartsen als paraveterinairen kunnen betrouwbare bloeddrukmetingen uitvoeren bij uw huisdier. Sommige dieren vinden het erg spannend in de kliniek, wat een bloeddrukmeting minder betrouwbaar maakt. In deze gevallen kunnen we ervoor kiezen uw hond of kat even op te nemen in de kliniek om meerdere metingen te kunnen doen, of laten we uw dier een tijdje acclimatiseren in de spreekkamer voordat we de bloeddruk meten.
Als de bloeddruk van uw dier verhoogd is, kunnen we medicatie voorschrijven, maar vaak is het ook het gevolg van een onderliggende ziekte. Mocht hier aanleiding voor zijn, dan kunnen we eventueel verder onderzoek doen.
Cat-Friendly Praktijk
Dierenkliniek Schiedam-Noord heeft het zilveren certificaat ‘Cat Friendly Practice’. Dit houdt in dat wij er alles aan doen om een bezoek aan onze kliniek voor katten zo stressvrij mogelijk te laten verlopen. In de wachtkamer is het mogelijk om gescheiden van andere dieren met uw kat te wachten op uw afspraak. Daarnaast hebben wij een gescheiden honden- en kattenopname en volgen onze dierenartsen regelmatig kattenspecifieke nascholingen.
Met de verbouwing die voor het komende jaar op de planning staat hopen wij onze kliniek verder geschikt te maken als ‘Cat Friendly Practice’. Zo wordt de kattenopname uitgebreid en nog rustiger en kunnen wij ruimte beschikbaar maken om een van onze spreekkamers vrijwel uitsluitend voor katten te gebruiken. Daarnaast hopen we in de toekomst kattenspreekuren te kunnen gaan houden, waardoor katten in principe niet met honden in de wachtkamer worden geconfronteerd.
Meer weten over de faciliteiten van Dierenkliniek Schiedam-Noord? Neem vrijblijvend contact met ons op!